A hátsó váltó fontos szerepe

Deore XT hátsó váltó
Deore XT hátsó váltó

Vannak olyan alkatrészek, amelyek között elég nehézkes eligazodni. Nem mindig egyértelmű, hogy pontosan melyik lehet a megfelelő hátsó váltó, de még nagyobb gondot szokott okozni a beállítása.

Készülnek hátsó váltók országúti, városi és MTB bringákhoz is. Elsősorban azt kell figyelembe venni, hogy hány sebességes a hátsó kerék. Ezt a legkönnyebben úgy lehet megállapítani, hogyha megszámoljuk hány fogaskerékből áll a fogaskoszorú.

A fogaskerekek fogainak a száma sem mindegy. Minél több fog található a nagy fogaskerékén, annál nagyobb kanállal kell rendelkezzen hátsó váltó. Ez a váltó azon része, amiben a két görgő helyezkedik el. Hogyha ez túl rövid a fogaskerék méretéhez képest, akkor mindig le fogja dobni a láncot egy kisebbre.

A váltó, akkor van jól beállítva, hogyha menet közben nem hallatszik semmilyen recsegés és fémes pattogás hajtás közben. A beállításához a bowden feszességével és a két csavarral kell játszani, amelyek a hátsó váltó végállásait állítják. A Shimano minden árkategóriában gyárt kimagasló minőségű hátsó váltókat és más alkatrészeket.