A hengergörgős csapágy rövid bemutatása

hengergörgős csapágy
Hengergörgős csapágy

Rengeteg fajta csapágy van, ezért a vásárlónak pontosan tudnia kell a beszerzéskor, hogy mire van szüksége. Sokszor a vevő a hengergörgős csapágy gépelemet kell beszerezze. Ebben a gördülőelemek vonalszerűen érintkeznek a futófelülettel, ami ugye nem így van az ismert golyós csapágyaknál.

Ezen felépítésnek, kialakításnak köszönhetően, a hengergörgős csapágy elemei nagyobb radiális terhelhetőségűek. A görgőket a külső és belső gyűrűn található vállak vezetik. Ezért is oldható meg a beépítésük még a nagy sebességű alkalmazásoknál is. Illetve a hengergörgős csapágy nagy előnye még az, hogy relatíve egyszerűen szétszedhető, ami pedig könnyű szerelést tesz lehetővé, ha arra van szükség.

Az efféle gépelemek többféle kialakításban is megvehetőek. Ahhoz, hogy az ember tudja, mi fog beválni neki, meg kell ismerje ezeknek a jelöléseit. Például az „E” nagy terhelhetőséget és a standard típussal megegyező méretet takar, míg a „HL” a hosszabb élettartamra utal, még abban az esetben is, ha nem megfelelő kenés történt. A hengergörgős csapágy beszerzése előtt ezeket érdemes megjegyezni.