A tűz lehetséges okai!

Háztűz!
Háztűz!

Sajnos napjainkban is meglehetősen sokszor hallhatunk baljós híreket, amelyek sorra családi házakban, vagy épp lakásokban kitört tűzesetekről számolnak be. Kétségtelen tény, hogy a tűz ilyen formában is jelen van, s ez általában az emberi figyelmetlenség következménye.

Lényegében véletlen tűzesetekről csak valóban ritkán beszélhetünk, ugyanis a tűz keletkezésének oka, így, vagy úgy, szinte mindig emberi tényezőkre vezethető vissza. Sokszor hallhatjuk a híradásokban, hogy elektromos rövidzárlat okozta a tüzet, s az ok az elöregedett elektromos hálózatban keresendő. Ilyenkor a szakemberek pillanatok alatt felkapják a fejüket, ugyanis jól tudják, hogy a rövidzárlatoknak is visszakövethető okai vannak, s ezek az okok általában emberi tényezőre vezethetők vissza. Ez persze csak a ritkábbik eset. Számtalan olyan tűzesettel találkozhatunk, ahol egy égve hagyott gyertya, vagy épp egy cigarettacsikk okozta a kellemetlenségeket. Ezek az esetek sajnos gyakran előfordulnak, ugyanis sok dohányos még az ágyban is rágyújt, s aki hajlamos gyorsan elaludni, pillanatok alatt megfeledkezik az égő cigarettáról, ami a későbbiekben akár tűzbe boríthatja az egész ingatlant.

Sok tűzesetnél a tűzfészek éppen ilyen körülmények között keletkezik, s legelőször csak a füst jelenik meg, ami szintén negatív hatással van a további körülményekre. A sűrű füst ugyanis gyors füstmérgezést okozhat, lebénítva így teljesen azt, aki a tűzesetet elszenvedi, illetve megakadályozhatná a tűz továbbterjedését! Nem árt tehát vigyázni, mert a tűzesetek többsége kétségtelenül, emberi mulasztásból adódik!