A likőr és egyéb édes italok

Édes likőr
Édes likőr

Rengetegen úgy gondolják, hogy az az igazi alkoholos ital, amelyik nyugodtan fogyasztható a jóleső íze miatt, és nem pedig az, amely a túl erős jellege miatt sokszor csak nehezen iható meg. Ennek megfelel a likőr, az a valóban finom és lágy ízzel rendelkező szeszes ital, amelyiket nem csak hazánkban kedvelnek, hanem számos egyéb országban.

Ezen nedű és más alkoholos italok megkülönböztetése gyakran nehézkes lehet, hiszen rengeteg olyan cukrozatlan párlat van, amely ízesített, mint például a speciális vodkák és tequilák. Azonban a két típus között a legfontosabb különbséget az édes jellegben kell keresni. Például az EU tagállamaiban minimum 100 gramm cukrot kell tartalmaznia literenként a likőr nedűnek.

Ezzel szemben például Amerikában elég a literenkénti 20-25 gramm. Sokan a likőrt összekeverik a desszertborokkal, azonban fontos tudni, hogy ezek cukrot és ízesítőket sem tartalmaznak. Az egyes vermut fajták sem nevezhetőek egy likőr típusnak sem, ugyanis ezek nagy részének a legfontosabb alapanyaga a bor.