Védekezés az erdőtűz ellen

Előzzük meg az erdőtüzet!
Előzzük meg az erdőtüzet!

Napjainkban nagyon sokszor hallhatunk a médiában különböző erdőtüzek kialakulásáról, ami rendkívül veszélyes lehet az élővilágra nézve. Ugyanis egy tűzvész következtében nemcsak a fák égnek le, hanem ezáltal elpusztulnak illetve veszélyeztetett helyzetbe kerülnek az erdőben található élőlények, állatok is. Sajnálatos módon, egy tűzesetet követően az erdei ökoszisztémát igen nehézkes visszaállítani, ehhez évek, sőt, évtizedek kellenek. Nem utolsó sorban, a környező településeket illetve a közlekedést is veszélyezteti az erdőtűz, hiszen nem egyszer hallhattunk arról, hogy házak, tanyák égtek le az erdőtűz eluralkodása miatt.

Most, a tavaszi időjárás bekövetkeztével különösen érdemes odafigyelni a tűzvész kialakulására, ugyanis a tavaszi tűz igencsak gyakori jelenség. Persze a nyári száraz időjárás is igencsak kedvez a tűz kialakulásának és terjedésének, így a júliusi és augusztusi időszak is rendkívül kritikusnak tekinthető. Ennek okán, mindenki számára érdemes kiemelkedő figyelmet fordítani arra, hogy megelőzze a pusztító erdőtűz kialakulását. Ezért soha nem szabad eldobni égő cigarettacsikket, amit akár egy kisebb szél is képes lángra lobbantani.

Nem szabad tüzet gyújtani az erdős területeken, kizárólag csak azokon a helyeken engedélyezett, ami arra van kijelölve. A tüzet gondosan el kell oltani, ehhez érdemes vizet, vagy földet használni. Ami talán a legfontosabb, hogy nem szabad soha őrizetlenül hagyni az égő tüzet, hiszen ez beláthatatlan következményeket és egyben pusztításokat okozhat a természetben.