A leggyakoribb okok, amelyek a tűz keletkezését eredményezik

A tűz okozói
A tűz okozói

A szándékos tűzgyújtás mellett, még számtalan olyan tevékenység és ok van, ami tűzvészt eredményezhet, ezért ezekre célszerű kimondottan odafigyelni. Az elsők közé sorolandó a dohányzás, vagyis a dohánycsikk eldobása, amit figyelmetlenül, gondatlanul oltottak el. Ugyancsak veszélyes a nyílt láng használata, gondolhatunk itt a gyertyákra, a csillagszórókra, az adventi koszorúkra, amiket semmilyen körülmények között nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Egy csonkig elégett gyertya pedig, teljes bizonyossággal tűzvészt képes okozni.

Veszélyes lehet az elektromos berendezések, illetve a fűtőtestek meghibásodása is. Itt fontos figyelni arra, hogy amennyiben az ilyen berendezések tekintetében valamilyen rendellenességet vélünk felfedezni, akkor azonnal kapcsoljuk ki. Továbbá arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy ezeknek beszerelését hozzáértő szakemberekre bízzuk, akik pontosan tudják, hogy mit hogyan kell csinálni. Nem szabad semmilyen működésben lévő elektromos eszközt felügyelet nélkül hagyni, hiszen ez sokszor beláthatatlan következményeket okozhat.

A gépjármű által okozott tüzek is rendkívül veszélyesek, ezek elsősorban akkor keletkeznek, amikor az üzemanyagot ellátó rendszer, vagy az elektromos rendszer meghibásodik. Gyakran a gyermekek is okozhatnak tűzveszélyt, ezért ne hagyjuk őket felnőtt felügyelete nélkül és legfőképpen ne hagyjunk előttük olyan anyagot sem, ami a tűz okozására alkalmas lehet. Viselkedjünk felelősségteljesen, aminek köszönhetően kellő figyelemmel és elővigyázatossággal elkerülhetjük a tűz keletkezésének a lehetőségét.