Az eresztő autógumi szelep okozhat lapos kereket

Többféle autógumi szelep létezik
Többféle autógumi szelep létezik

A rohanó életmódunkhoz nagyban hozzátartozik, hogy gépjárművel közlekedünk mindenfelé. Ennek hatalmas előnye, hogy lerövidül az az időintervallum, ameddig eljutunk egyik helyről a másikra. Nem ritka azonban, hogy valami gond üti fel a fejét, ami az autógumi szelep meghibásodásban is megnyilvánulhat. Sokan még lehet, hogy azt sem tudják, mi is ez a kis dolog, egészen addig, amíg közelebbi kapcsolatba nem kerülnek vele egy lapos kerék következtében.

Amikor reggel felkelünk, és álmosan nekiindulunk, hogy beüljünk a kocsiba és irány a munkahely, akkor azt akarjuk a legkevésbé látni, hogy a felni a földet éri. Egy eresztő autógumi szelep azonban könnyedén előidézhet ilyen problémát. Nagy valószínűséggel első ránézésre azt gondolnánk, hogy defektünk van, de majd csak a szerelő fogja kideríteni, hogy pontosan mi is az igazi probléma. Ahogyan a régi mondás tartja, ami elromolhat, az el is romlik, és ez igaz lehet az autógumi szelep esetében is.

Ez a kis pöcök általában a gumibelső részére van felfogatva ragasztással. Innen egy aprócska lyukon keresztül át van dugva a felnin, és ilyen módon lesz hozzáférhető. Természetesen lehet, hogy az autógumi szelep egy rejtett változat, de ekkor is hasonlóképpen történik az illeszkedés. A nagy nyomás és forróság hatására az idő múlásával nem kizárt dolog, hogy a ragasztás valamiért megenged. Ilyenkor aztán elkezd lassan szökni a levegő.

Gyakran olyan kicsi lehet ez a szivárgás, hogy alig vevődik észre és heti levegőpótlással kiegyensúlyozható a dolog, de gyakran az is megtörténhet, hogy az autógumi szelep illesztése egyszer csak elenged, és reggelre teljesen lapos a kerék. Ezekben az esetekben érdemes azonnal szerelőhöz fordulni. Végül is teljesen mindegy, hogy most egy szeg ment bele a kerékbe, vagy az autógumi szelep az, amelyik rosszalkodik, mert így is és úgy is ugyanazon a helyen kötünk ki. A lényeg minden esetben az, hogy hamar elkészüljön a javítás, és aztán folytathassuk az utunkat. Ettől függetlenül még érdemes lehet odafigyelni az apró jelekre, mert akkor elkerülhetjük a nagyobb problémákat.