Így készül a whiskey

whiskey
Whiskey

A különféle alkoholokat alapjában véve az határozza meg, hogy miből és hogyan készülnek. A whiskey esetében rengeteg alapanyagokról tudunk beszámolni, a rozsról, a gabonáról, de még a kukoricáról is. Ha az előállítás folyamatát a kezdetektől szeretnénk ismertetni, akkor a malátázásnál kell elindulni.

Az alapanyagot (általában az árpát) learatják, majd körülbelül három napig friss vízben áztatják. A nedves gabonát rendszeres forgatással kiszárítják, majd megégetik. Ez után következik a második lépés, az erjesztés. Az elkészült malátát megőrölik, ezután pedig forró vízzel kioldják a benne lévő cukrot. Az erjesztés folyamata alatt, a kinyert cukorból alkohol keletkezik. A whiskey készítés utolsó feladatrésze nem más, mint a lepárlás.

Talán ez nevezhető a legfontosabb, egyben pedig a legnehezebb lépésnek. Minél többször párolnak le egy whiskeyt, az íze annál karakteresebbé, az értéke pedig annál nagyobbá válik. Egy babona szerint, a négyszeres lepárlásból készült nedű kortya képes megadni az örök életet a kostolónak.