A konyak készítésének szabályai

Konyak

Sokan vannak, akik előszeretettel fogyasztják a különböző típusú alkoholos italokat, ennek ellenére mégsem ismerik azok történetét. A konyak speciális tölgyfahordóban érlelt francia borpárlat.

Ahhoz, hogy a mai formájában is ismeretes legyen, nagyon hosszú utat kellett bejárnia az évtizedek leforgása alatt. Ez a remek ital a francia Cognac községről kapta a nevét, ami már a kezdetek kezdetén is híres volt a minőségi borkészítésről.

A szigorú szabályozás következményeként, egy ital csak akkor viselheti a konyak nevet, ha megfelel a követelményeknek. Ilyen elvárás például az, hogy az évek óta változatlan eljárás alkalmazásával kerül előállításra vagy az, hogy az ital 90%-a Ugni Blanc, Folle Blanche vagy Colombard szőlőfajtából áll.

A lepárlás kizárólag rézüstben történik és a kétszer alkalmazott folyamat eredményeként egy nagyon erős, színtelen szesz jön létre. A gyártó cégeknél alkalmazott kóstolómester minden esetben megízleli az elkészült konyakot és a meghatározott szempontok szerint véleményt mond az italról.