Tudjon meg többet az átfolyós elektromos vízmelegítőkről!

Átfolyós elektromos vízmelegítő
Átfolyós elektromos vízmelegítő

A villanybojlerek előnyei, hogy mérettől és űrtartalomtól függően képesek egyszerre több mennyiségű vizet melegíteni és azt hosszú ideig magas hőfokon tartani. De lássuk, mit kínál egy átfolyós elektromos vízmelegítő! Míg a tárolós rendszernél, ahogy már említésre került a használati víz előre fel van melegítve, az átfolyós rendszernek köszönhetően a víz a keresztülfolyás során melegszik, mindössze pár másodperc alatt.

Ennek eredményeképpen szükségtelen a készenléti energiafogyasztás. De nem csak ezen lehet spórolni, az átfolyt vízmennyiséget is be lehet állítani, így nem csak az elektromos fogyasztás, hanem a felhasznált víz mennyisége is csökkenthető. Hátrányaként viszont felvetendő, hogy használata során gyakran előfordulhat a hőmérsékletingadozás, ami akár 4 fokos is lehet, és ez ugyebár igen kellemetlen egy kényeztető zuhanyozás közben. Kis méretének köszönhetően nem okoz gondot megtalálni a tökéletes helyet számára.

Az átfolyós elektromos vízmelegítő ipari célokra sokkal előnyösebb, mint a bojler, hiszen cégeknél, gyáraknál leginkább kézmosás során fogyasztanak meleg vizet, ezért fölösleges nagyobb mennyiségű meleg vizet tárolni és folyamatosan fölmelegíteni. Ez energiatakarékosság szempontjából is célszerűbb. Csak úgy, mint a bojlerek esetében, az átfolyós rendszert működtető készüléknek is karbantartásra van szüksége. Bármi probléma adódna vele, érdemes szakképzett szerelő segítségét kérni. A hozzá nem értés bármelyik készüléknél hibát eredményezhet, mely akár működési zavarokat is okozhat.

De hogyan is történik maga a működési folyamat? A hideg víz először is a vízmennyiség-szabályozó szelephez érkezik, ezután a fűtőszál segít a felmelegedésben, mindeközben pedig eljut a meleg víz oldali csatlakozóhoz. Az átfolyós vízmelegítőknél előfordulhat, hogy a nyomáskülönbség miatti elektromos lekapcsolás nem jön létre, ezért a víz túlhevülésének elkerülése érdekében biztonsági hőmérséklethatárolóval vannak ellátva. Mivel egy elektromos berendezésről beszélünk, esélyes, hogy időközben felmerülnek rendellenességek, a legjobb megoldás a tapasztalt szerelő segítsége lesz.