A bőrrák tünetei szemmel láthatóak

Bőrrák tünetei
Bőrrák tünetei

Az áldott Nap sugarai is ártalmasak lehetnek, amennyiben nem kellő figyelemmel és elővigyázatossággal napozunk, vagy nem azokban az órákban tesszük ezt, amikor tanácsos. Ezekben az esetekben hamar megjelenik a bőrrák tünete, ami korai stádiumban hatékonyan kezelhető elváltozást jelent. A bőrrák tünete szabad szemmel is jól látható, észlelhető, azonban ennek sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, hiszen nem tudják, hogy micsoda.

Viszont annyit mindenképpen tudnia kell minden embernek, hogy a heteken keresztül fájó, nem gyógyuló, pörkös, hámló bőrelváltozásokkal, megváltozott színű vagy növekvő anyajegyekkel a lehető leghamarabb bőrgyógyászhoz kell fordulni. Az esetek nagy többségében, mint ahogy minden más betegségnél, az időben diagnosztizált bőrrák is gyógyítható. A bőrrák tünete leginkább az UV-sugárzásnak gyakran kitett testrészeken jelentkezik, ráadásul ennek okai a legtöbb esetben ismertek. A sorozatos, már esetenként a gyerekkortól kezdődően történő leégések során a bőrsejtek nem regenerálódnak megfelelő mértékben, és ahogy telnek az évek, ezek összegyűlnek.

Tehát a bőrrák tünetei megjelenéséhez, egyéb tényezők mellett, a korábbi leégések is hatékonyan hozzájárulnak. Ugyanis a bőrben olyan oxidációs folyamatokat indít el a napsugárzás, amely során nagy számban keletkeznek párosítatlan elektronokat tartalmazó molekulák, amiket szabad gyököknek neveznek. A bőrsejtek molekuláihoz kötődve károsíthatják a sejteket ezek a szabad gyökök, ez pedig hosszú távon akár rákos elváltozások megjelenéséhez is vezethet.

Viszont az antioxidáns vitaminok, mint például az E-vitamin lehetővé teszik a szabad gyökök megkötését, megakadályozva ezáltal, hogy azok a bőrsejtek molekuláihoz kötődjenek. Bárhogy is van, a legjobb a megelőzés! Tartsa be a napozási szabályokat, és használjon olyan bőrvédő krémeket, olajokat, melyek teljes mértékben megvédik a bőrét a leégéstől. Sokkal kellemesebb megoldás ez, hiszen ha a bőrrák tünetei megjelennek, bizony hosszú kezelés következik, amit mindenki szeretne elkerülni.