„Csokibarna vagy” – készülj fel a dicsérő szavakra!

Szolárium szolon a barnuláshoz
Szolárium szolon a barnuláshoz

A fiatalok, de főleg a hölgyek szeretik magukat süttetni a napon, hogy a bőrük szép kávébarnává változzon. A barnulás a bőr egy védekezési formája. Amikor az emberi testet UV-sugárzás éri, a bőr felső hámjában felgyorsul az aminosav-termelés.

A barnuláshoz ennek az aminosavnak az oxidálódása szükséges, mely a fény hatására meg is történik. A felhám barnasága és főleg a fényessége tükörhatást gyakorol a fényre, minél barnább a bőrfelület, annál kevesebb UV-sugár hatol át a test többi részébe.

A különféle hullámhosszúságú fénysugarak az emberi test szerveire végzetesek is lehetnek, valószínűleg ezért alakult ki ez a védekezési forma az emberi faj fejlődése során. Dióhéjban ez történik, amikor valaki a napon vagy a szoláriumban fényhatásnak teszi ki magát. A barnuláshoz szükséges feltételek megteremtése mesterségesen is létrehozható. A szolárium az a készülék, melyet arra fejlesztettek ki, hogy akkor is élvezhessék az UV-sugárzás hasznát, ha kint, a természetben a napozási feltételek nincsenek megadva.

A szolárium egy UV-sugárzást kibocsájtó lámparendszeren alapszik, melyet elektromos árammal működtetnek. A lámpák körkörösen vannak elhelyezve, hogy a barnuláshoz tökéletes feltételeket létrehozzák, hogy a sugárzás minden testrészt egyenletesen érjen. A szoláriumban keletkező UV-fény erősségét teljes mértékben lehet szabályozni. Ez a szabályozási lehetőség nagy előnyt jelent akkor, ha a szoláriumot több személy használja. Az emberi test sugár-tűrőképessége különbözhet. Ezért a barnuláshoz fontos tudni, hogy mekkora dózisban kaphat fényhatást.

Mint mindenben, a napozásban is vannak csapdák. Gondolom, mindenkivel megtörtént már, hogy a hirtelen kapott fényhatás következtében felhámgyulladás jött létre. Az egészséges barnuláshoz fokozatosan kell a bőrt kitenni az UV-sugárzásnak, teljesen függetlenül attól, hogy ez természetes vagy mesterséges. A szolárium használata esetében rengeteg tévhit kering, miszerint a barnuláshoz vezető út veszélyes és komoly egészségi gondokat okozhat, azonban ezek valóban csak tévhitek.