Káros is lehet a magas páratartalom

Optimális páratartalom

A száraz levegő kiszáríthatja az orrot, a nyálkahártyát és ez megbetegedéshez vezethet hosszútávon, ezért szokás párásítani a lakásban.

Ám a magas páratartalom szintén megbetegedéshez, például asztmához vezethet és pluszba még a falakon, bútorokon lecsapódó felesleges víz miatt megjelenő penész is bosszúságot okoz. Úgy nyáron, mint télen van egy optimális értékintervallum, amelyet párátlanító készülék segítségével könnyedén szinten tarthat, megelőzve a légúti megbetegedéseket vagy enyhítve, a már meglévő probléma tüneteit. Hogyan tudhatja meg, hogy otthonában megfelelő mértékű-e a páratartalom? A páramérő hygrométer pontosan megmutatja a lakásban uralkodó levegő szárazságát, illetve túlnedvesedését, de az extrém értékeket már az orr is észreveheti.

A párátlanító berendezések elengedhetetlen kellékei a könyvtáraknak, irodáknak, hiszen a magas páratartalom következtében tönkremehetnek a fontos iratok vagy az értékes könyvek. A páratartalom az önmaga és környezete egészségét is befolyásolja, tehát nem szabad a véletlenre bízni annak mértékét.